Znajdujemy jakaś starą podstawkę pod zapłon toczymy ją z zewnątrz o jakieś 3mm a na środku ok 1,5 mm (trzeba samemu pokombinować ja toczyłem na równo i wyszło tak że cewki mogły wejść głębiej w magneto). Najlepiej jeszcze przetoczyć środek tak żeby oryginalna podstawka wlazła na ten rant skuterowej dzięki temu będziemy mieli ułatwione wywiercenie dziur i nagwintowanie do cewek. Dodam że jedna dziurka nawet pasuje trzeba ją tylko powiększyć. Szlifujemy klinek aby magneto weszło , ponieważ nowe magneto ma cieńszy rowek. Dorabiamy blaszkę trzymającą impulsator. Tego się nie da opisać trzeba po prostu to widzieć i kombinować.
Połączenia przewodów:
Kable z iskrownika: niebiesko-biały i zielono biały - impulsator jeden podłączamy do masy a drugi do modułu, w zależności który podłączymy do masy impulsator będzie wyzwalany początkiem bądź końcem znacznika na magnecie. biały - cewki ładowania żółty - cewki świetlne czarny - masa
Podłączenie regulatora : Opcjonalna PRZERÓBKA STATORA NA BEZMASOWY
Cytuj:
Więc musicie mieć taki regulator : -REGULATOR NAPIECIA 12v VAPOR 2009 bt49qt-9d3(do cewek bezmasowych)
Iskrownik przerabiamy tak jak jest to opisane na poniższym zdjęciu.
Iskrownik przed przeróbką. W czasie przeróbki. Po przeróbce.
Gdy już mam przerobiony iskrownik podłączamy to wszystko według poniższego schematu.
Obowiązkowo należy się zaopatrzyć się w ściągacz do magneta skuterowego: "SCIAGACZ MAGNETA KOLA MAGNESOWEGO SKUTERY 2T" Bez lampy stroboskopowej nie da się poprawnie ustawić zapłonu , są różne modele zaczynające się od 25zł do ponad 100 , każdy z nich sprawdzi się przy tym zadaniu.
Koszt zapłonu to jakieś ~~100zł bez lampy stroboskopowej , oczywiście należy również zakupić akumulator 12V.
Światła i ładowanie są nieporównywalnie lepsze niż w oryginalnym zapłonie. Na przód można montować bez obaw żarówkę 45W.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości